Atypical burn-out

Hoi lieve mensen van deze bijzondere wereld,

Daar ben ik weer, en dit keer met de al dan zo bekende Atypical burn-out. Wat is dat en wat kun je doen om minder stress/overprikkeling op je werk en thuis te ervaren?

Een Atypical burn-out is een chronische overprikkeling die iemand met autisme/adhd kan ervaren na lange tijd niet geluisterd te hebben naar hun lichaam. Maar je wilt ook niet onderprikkelt/verveeld raken dus wat is nou het slimste om te doen?

Ik heb een hele lange tijd thuis gezeten, ik hoefde niet naar werk, want die had ik niet. Ik hoefde enkel naar mijn vrijwilligerswerk. Op een gegeven moment voelde ik mij erg suf en had ik geen fut om uit bed te komen. En waarom, zou je misschien denken. Is het niet fijner dat je zo weinig verwachtingen heb, zo weinig prikkels en een kleine omgeving? Nou ja aan de ene kant was het zeker autisme proef, maar ik miste op een gegeven de uitdaging. Ik raakte onderprikkelt van het thuiskomen en geen doel hebben.

Dat wilde ik niet meer en toen ik dan ook ging stagelopen ben ik volop erin gegaan. Ik was dag en nacht bezig met stage. ‘s-nachts kreeg ik de leukste ideeën die ik dan weer wilde opschrijven en overdag schreef ik blogs en breide ik mijn netwerk uit. Dit ging goed tot er op een gegeven moment iets tussendoor gebeurde, waardoor het mij toch teveel werd. Ik raakte overprikkeld.

wat ik hiervan geleerd heb is dat de enthousiasme die ik heb voor mijn vak niet moet afhangen van mijn gesteldheid. Ik wil tenslotte ook gewoon goed voor mijn lichaam kunnen zorgen. Daarom ben ik de afgelopen weken ook niet gaan bloggen. Ik kon het gewoon niet opbrengen om wat te schrijven.

Maar wat kun je doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je in een burn-out of een bore-out terecht komt? het klinkt simpeler dan je denkt, maar zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Er zijn genoeg mogelijkheden dat je bijvoorbeeld dat wat je op je werk niet kon doen, thuis af kunt maken. Zorg voor een goede structuur en vaste tijdstippen waarin je aan de slag kan gaan.

Planning is hierin de key, maar ook genoeg momenten inplannen dat je tot rust kan komen. Rust en stap voor stap dingen ondernemen is voor mij een hele grote uitdaging. Ik wil alles namelijk doen, en vergeet dan voor mezelf te zorgen via ontspanning.

Hoe gaat dat bij jou? lukt jou het om de balans te houden tussen inspanning(werken) en ontspanning? en hoe doe jij dit dan?

Een reactie plaatsen