Omgaan met het negatieve cirkeltje

Hoihoi lieve mensen van deze bijzondere wereld,

Tijdens de lessen die ik op mijn stage heb gehad over Autisme, kwam het volgende ter sprake:

Als je autisme hebt kan het heel lastig zijn om uit het negatieve/een cirkeltje te komen. Ik heb hier zelf ook wel last van en ik was benieuwd naar hoe je hiermee om kunt gaan.

Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan en geloof mij het is echt niet heel makkelijk, zeker niet als je autisme hebt, maar het is niet onmogelijk.

Wat ik in 1e instantie heb gedaan is zorgen voor duidelijkheid in mijn hoofd. Dit heb ik samen met mijn omgeving gedaan door duidelijke afspraken te maken, waar ik mij aan dien te houden samen met mijn omgeving. Dit hoeft niet te betekenen dat je je er heel star aan dient te houden. Maar het zorgt wel voor meer rust in je hoofd en in je omgeving.

Daarbij was het belangrijk om nadat het een paar weken goed gaat jezelf en de omgeving te belonen door middel van een compliment bijvoorbeeld of een dag met zijn allen iets leuks doen. Voor mij was het bijvoorbeeld al een beloning dat ik thuiskwam en het weer gewoon als van ouds gezellig was. Ik voelde mij daardoor weer vrolijk en had zin in de dag

Wat nog meer belangrijk is: zorg voor reflectie: iedere keer dat het weer dreigt mis te gaan is zeker niet minder belangrijk, maar zorg ervoor dat je je gedachten focus op de momenten die wel goed gaan. Ik kan dit nog niet alleen. Ik focus mij nog te snel op wanneer het niet goed gaat, terwijl er nog heel veel meer momenten zijn die wel goed gaan. Dus zorg ervoor dat je hiermee in contact blijf met je omgeving, Hoe zit je er nu bij. Het is namelijk menselijk, maar zeker als je al door je autisme star in de negatieve cirkeltje kunt blijven hangen om in het negatieve te blijven hangen. Maar het maakt je dag er niet vrolijker op.

zorg voor affirmaties: een mooie tekst of gebaar naar jezelf en de omgeving. Geloof mij: het brengt je ten eerste dichter bij elkaar, en het tobben verdwijnt hiermee. Je hoeft het niet perse op te schrijven, je kunt het ook gewoon beluisteren of ernaar kijken. Wat ik bijvoorbeeld doe is een affirmatie opzoeken op youtube om mijn dag af te sluiten. Maar het gaat erom wat voor jou werkt.

Maar in alles wat je doet heb geduld en weet dat het niet altijd perfect hoef te gaan. Als het even niet gaat zoals je wilt is dit ook helemaal niet erg. Laat het er gewoon zijn en be there.

Het begint dus bij jezelf om uit dit cirkeltje te komen, maar je omgeving is hierin niet minder belangrijk. Dus de volgende tips heb ik kort voor jullie op een rij gezet:

Zorg voor duidelijkheid, overzicht en structuur

Zorg voor beloningsmomenten en dat het een gewoonte wordt om na een paar weken elkaar te belonen

Zorg voor reflectie (zelfreflectie en checken bij je omgeving)

zorg voor affirmaties

maar bovenal heb geduld en focus je op wat is/wat bij jou past op dat moment

Een reactie plaatsen